Ești sigur că vrei să vii în Cipru?

Nice pubs, clubs, disco, restaurants, historical places or just sandy beaches. Tell your story or make a complain.

Ești sigur că vrei să vii în Cipru?

Postby Johnny Keoni » Tue Feb 14, 2012 3:02 pm

Salutare,

am lucrat în Cipru în 2010, perioada mai - noiembrie, la un hotel din Larnaca, zona Makenzie. Apropo de numele acestei zone, mereu m-a amuzat faptul că niciodată, dar absolut niciodată, nu am găsit consistență în denumirea acestei zone. Este precum cazul șaorma, cuvînt care se scrie în 20 de catralioane de feluri. Eu am fost barman - recepționer - night shift reception - picolo - ospătar - tehnician - uneori pool boy. Una peste alta, am muncit de mi-au sărit capacele. Cipru mi-a dat cîteva palme bune de realitate și m-a făcut să mă întreb serios cine sunt eu și ce caut în viața mea. De muncă nu m-am temut niciodată, am făcut-o cu drag și cu perfecționism, întrucît sufăr de această tară de caracter. Nu vreau să vă spun cum străluceau paharele în barul meu și cum erau aranjate invoice-urile în recepție pe tura mea. :) Și cînd te gîndești că plecasem din România pentru postul de IT manager în acest lanț hotelier... anyways, tot răul a fost spre bine. Așa am aflat lucruri pe care nu le poți afla decît atunci cînd te scalzi în mizerie și ești doar un ”fuckin romanian” venit în țara altora, să le bei berea, să le iei joburile, să le spargi locuințele, să cerșești și cam tot ce mintea rasistă și xenofobă a cipriotului average poate inventa.
Și dacă lupta asta zilnică împotriva ideilor preconcepute în care se scaldă ciprioții nu era de ajuns, trebuia să mă mai feresc și de răutatea românilor din staff. Asta m-a durut cel mai tare dacă mă gîndesc bine, căci peste reticența ciprioților puteam trece, clasificînd-o drept naturală și îndreptățită. În fond n-au venit ei în țara mea, eu am fost cel care a cerut pîine și apă în țara lor. Dar românii... chiar ei. Era un dobitoc din Dorohoi, lucrează în aeroport la security, și nu știu exact cum îl îmbrobodise pe patronul nostru, dar ideea era că în schimbul cîtorva comisioane pe care i le făcea se bucura de mare trecere în fața acestuia. Ulterior aveam să aflu cu ce se ocupa de fapt fratele meu din Dorohoi în timpul său liber. Concepea rapoarte false despre tot staff-ul din hotel, mințind cu nerușinare despre activitatea noastră. Cum am aflat? Era atît de imbecil încît nu știa să dea logout din propria căsuță de email. Se ocupa vezi doamne și de IT la noi în hotel. L-am iertat pentru măgăriile făcute, mi-am văzut de viață în continuare și sper să-l ierte și Dumnezeu. :) La fel ca pe restul românilor falși de acolo, al căror dicton de viață era ”decît să plîngă mama mea, mai bine să plîngă mama ta”. Da, suntem ai dracului de uniți ca nație. De aceea cred că m-am înțeles mai bine cu letonii, estonienii, bulgarii și ciprioții cu care am interacționat cît timp am trăit pe insulă.

Experiența a fost mai mult decît revelatoare pentru mine. Dacă mergi în Cipru ca să lucrezi în turism, așteaptă-te să rămîi fără job prin noiembrie. Propaganda de doi lei despre șomaj este doar propagandă de doi lei. Serios. Știi engleză? No shit. Și un indian din Bangladesh știe engleză. Uită că ești special. Nu ești. Ai școli înalte? Nu fac nici cît o smochină stafidită în Cipru, unde majoritatea sunt semianalfabeți - ca atare, au frustrarea manelistă a omului școlit pe băncile școlii vieții. Important este să știi greacă, măcar vorbit, că la scris nici ei nu excelează. Dacă știi rusă, ai șanse să-ți iasă. Spune-le eventual că ai tăi au emigrat în România pe vremea lui Stalin, și de aia ai buletin de România. Faptul că ești român e un handicap în ultimii ani acolo. Au muncit mult la asta bravii noștri compatrioți pe care-i vezi pe plajă comportîndu-se ca niște maimuțe de te trezești vorbind în engleză cu femeia ta, de rușine de rușinea lor. Cînd ajungi pe insulă ești încă sub imperiul mirajului exotic. În cîteva zile începi să simți putregaiul și mirosul fetid al rahatului în care te-ai băgat.

Desigur, dacă vii în vacanță 7 zile, e o destinație relativ ok. Cam scump ce-i drept, mai ales atunci cînd te trezești cu gîndaci de 7 centimetri pe podeaua camerei de hotel unde te-ai cazat All inclusive. După 7 zile tragi linie și constați că ți-au luat banii. Totul este gîndit pentru a stoarce banii turiștilor. Pentru asta mă înclin în fața măiestriei lor. Dacă te afli într-un restaurant și chelnerul te pupă și-n fund, e clar că e cipriot. Se pricep la asta. Dacă omul care te servește are cearcăne, pantalonii jegoși și papucii aproape sparți, sictirul în el e cît nota ta de plată și comanda vine relativ greu, sigur e un imigrant care muncește 14-16 ore pe pițule. Uită-te bine la el. Ai putea fi chiar tu. Sunt multe povești triste, adevărate drame care se petrec chiar acum în timp ce citești rîndurile astea. Ți-o spune un om care a fost în iad și a supraviețuit.

În Cipru este foarte cald. E ca și cum codul portocaliu de caniculă ar ține toată vara în România. Atît e de cald. Cu toate astea, deși termometrul de pe terasa mea - pus la umbră - nu cobora sub 45 de grade aproape niciodată, la RIK 1 (un soi de TVR 1 al lor) temperatura în Cipru nu depășea niciodată 37-38 de grade, în zilele toride din iulie-august. Aviz celor ce se duc să muncească în construcții. Pe plajă e ok, turiștii au briza de partea lor. Patronii ciprioți sunt de cele mai multe ori niște curve îmbuibate, puse pe căpătuială, care au coborît din bananier direct în Mercedes. La naiba, acum 15-20 de ani semnalizau cu mîna, ca bicicliștii. Asta e reală, mi-a spus-o chiar patronul meu, mîndru nevoie mare de el. Bărbații ciprioți sunt în general niște nespălați, le simți parfumul ce emană testosteron de la o poștă. Sunt obsedați sexual și au ”succesuri” nebănuite la rusoaicele venite în vacanță. Măcar româncele noastre recunosc că merg la produs. :) Femeile lor sunt urîte, grase, proaste de bubuie și puturoase. Nu credeți tot ce vedeți pe Discovery Travel, se plătesc bani grei pentru propagandă. Avem și noi experiența cu frunza lui Udrea.

Dacă ai citit pînă aici mărturia mea și încă nu ai închis scîrbit acest forum, mai ai o șansă. Îți spun sincer că tot ce am scris mai sus poate fi anulat de un singur gest de omenie din partea unui cipriot. Sau chiar a unui romîn. Nu vreau să pozez într-o catedrală a urii. Sunt oameni de calitate și acolo. Care te pot ajuta să treci mai ușor peste șocul înstrăinării. Palmele pe care le iei de la viață sunt parcă mai suportabile în țara ta. Dacă ai stomacul tare și o voință de nebiruit, s-ar putea să-ți iasă. Mie mi-a plăcut mult acolo, în Eurasia. Dacă ești în Larnaka treci musai pe la Gorgona, pe Makenzie. Au ciorbă de burtă, salată de vinete cu roșii și sarmale. Dorul de casă se mai astîmpără cu burta plină de ciorbă usturoiată, la numai 7 euro porția. Eu unul m-aș întoarce și mîine dacă aș învăța greacă sau rusă. Am avut plăcuta surpriză să-mi găsesc un job plătit cu același salariu din Cipru, în România, la o multinațională. Da, în Cipru nu săream de 700 de euro, iar ultimele 3 luni de night shift le-am lucrat fără zi liberă. Au fost suportabile, pentru că avem 3-4 sosiri plus 2-3 plecari pe noapte, în rest, îmi făceam hîrtiile și stăteam la palavre cu un cipriot vorbăreț care mă vizita mereu. Ciprioții adoră să stea la palavre.

Gîndiți-vă bine înainte de a face pasul. Vă este oare chiar atît de greu în România? Merită să trageți de voi uitînd că sunteți oameni, în condițiile în care veți trăi mai la limită într-o țară străină în care și după 20 de ani veți fi priviți tot ca imigranți? De ce la limită? Citiți forumul ăsta. Eu am stat doar cîteva luni acolo. Sunt oameni mai avizați a căror experiență o salut, care pot vorbi pe acest forum. Și o fac foarte bine. Dacă v-a plăcut mărturisirea mea, poate am să revin cu detalii.

Gia sas!
Everybody lies. Dr. House nu este decît un personaj imaginar, la fel ca și Batman, Spiderman sau Bugs Bunny. So get over it and start living!

Johnny Keoni
Active
 
Posts: 11
Joined: Mon Feb 13, 2012 6:12 pm
Location: somewhere in Romania

Re: Ești sigur că vrei să vii în Cipru?

Postby longbou » Tue Feb 14, 2012 4:19 pm

BIne ai venit pe forum, vad ca e prima postare!

imi place cum gandesti :)
dar problema e ca cei din tara, in mare majoritate nu o sa te creada. Iti spun asta din proprie experienta.
eu am venit in Cipru in 2009, si atunci cand am venit m-am interesat in stanga in dreapta cum e viata aici, unii imi spuneaua ca e bine altii ca nu e bine. Binenteles ca eu am crezut ca aia care imi ziceau ca nu e bine ma mint, dar "binele" de aici difera de la persoana la persoana.

pentru unii e bine daca se limiteaza la maxim la cheltuieli si strang 1-200 euro pe luna, altii (ca mine de exemplu) nu se pot limita si nu pot strange nimic, dar eu tot timpul am zis ca o viata am si trebuie sa o traiesc, nu sa ma chinui.
dar fiecare gandeste cum vrea, si sincer iti spun ca nici nu mai ma straduiesc sa schimb convingerea cuiva

te mai astept si cu alte postari
Inteleptul nu spune ce stie, iar prostul nu stie ce spune.

longbou
Active
 
Posts: 634
Joined: Thu Aug 20, 2009 3:43 am
Location: Latsia - Nicosia

Re: Ești sigur că vrei să vii în Cipru?

Postby clau » Tue Feb 14, 2012 4:46 pm

Bravo pentru postare!

O experienta si niste impresii care chiar trebuiau impartasite celor doritori sa vina pe meleagurile acestea "minunate" pentru a gasi un job .

Ma bucur ca ni te-ai alaturat si poate mai faci vreo radiografie a vietii in cipru...giasou! :D

clau
Moderator
 
Posts: 215
Joined: Fri Aug 24, 2007 10:50 am
Location: Limassol

Re: Ești sigur că vrei să vii în Cipru?

Postby Johnny Keoni » Tue Feb 14, 2012 4:52 pm

longbou wrote:"binele" de aici difera de la persoana la persoana.


Nici că o puteam spune mai bine! Binele e relativ, binili învinge, binele e funcție de ce vrei tu. :!:

Eu am pus bani deoparte, am fost împreună cu prietena și am muncit amîndoi la același patron. Nu am stat cu chirie, ci în hotel, mai avantajos dacă vrei să pui ceva deoparte, dar cu siguranță nu un loc în care să te odihnești după 10-12 ore de muncă. Oamenii vin să se distreze, nu să doarmă. Cînd am prins zile libere am profitat la maximum de ele pntru a vedea insula. Am văzut cam tot, inclusiv Nordul turcesc. Un singur regret am, că n-am fost în Trodoos, dar viața e complicată și are o multitudine de aspecte. Voi vedea cu siguranță și muntele cipriot. Momentan am pe listă locuri ca Bali sau Barcelona. :wink:

În cîteva luni am strîns cam 3000 de euro, dar repet, viața în hotel nu este exact viața de vis pe care și-o închipuie mulți visători cu ochii deschiși. Ca pont pentru cei ce vor să muncească în turism, alegeți Protaras, Paralimni, chiriile sunt mai mici și salariile relativ bune. Și un must have în Cipru, permis de conducere, asta dacă te decizi să devii long stayer. Eu n-am avut nevoie, am știut din prima lună că la finele sezonului mă întorc în România.
Everybody lies. Dr. House nu este decît un personaj imaginar, la fel ca și Batman, Spiderman sau Bugs Bunny. So get over it and start living!

Johnny Keoni
Active
 
Posts: 11
Joined: Mon Feb 13, 2012 6:12 pm
Location: somewhere in Romania

Re: Ești sigur că vrei să vii în Cipru?

Postby Johnny Keoni » Tue Feb 14, 2012 5:11 pm

clau wrote: Ma bucur ca ni te-ai alaturat si poate mai faci vreo radiografie a vietii in cipru...giasou! :D


E iarnă în Cipru, oamenii au mai mult timp de stat pe net, șomajul vine la timp, nu trebuie să faci cărare în zăpadă, aș putea continua să scriu. Clau, mulțam fain de întîmpinare, am să mai scriu, mai am multe de spus.

Forumul ăsta e un lucru extrem de bun, dacă știi să citești printre rînduri. Faceți o treabă faină, bravo! :wink:
Everybody lies. Dr. House nu este decît un personaj imaginar, la fel ca și Batman, Spiderman sau Bugs Bunny. So get over it and start living!

Johnny Keoni
Active
 
Posts: 11
Joined: Mon Feb 13, 2012 6:12 pm
Location: somewhere in Romania

Re: Ești sigur că vrei să vii în Cipru?

Postby Dodo_the_Bird » Tue Feb 14, 2012 5:14 pm

Bravo johnny, bine le spusei! cat se poate de la obiect. asta este realitatea exacta din cipru, mai clar de-atat nu as putea-o detalia. cipriotii sunt niste tarani analfabeti si xenofobi, in marea lor majoritate. romanii sunt cei care te musca de fund aici, de asta ma feresc sa vorbesc limba romana oriunde merg, prefer lb greaca sau engleza. romanasii nostri bravi sunt usor de recunoscut, dupa apucaturile pe care le aveau si in romania: daca merg pe plaja la o plimbare si vezi ca stau cocotati pe o banca vreo 10 indivizi, daca auzi ragete si tot felul de apropouri imbietoare de "mating", dar mai ales daca vezi covorul gros de coji de seminte din jurul lor si cutiile sau sticlele de bere aruncate la intamplare prin jur, daca vreun telefon mai arunca si o manea, cat se poate de tare, atunci stii sigur ca romanii se oucpa din greu de colonizarea ciprului, si te intrebi la ce ai plecat de-acasa. ciprul nu mai e ce a fost, asta sa fie clar pt toti visatorii care traiesc cu impresia ca aici "inca mai merge". nu mai merge deloc, ca sa gasesti un servici trebuie sa fii prieten cu nenea patronul, sau sa ai pe sora/fratele intr-o relatie de rudenie cu patronul. piata e suprapopulata de doritori de slujbe, slujbe nu prea sunt, nu prea au slujbe nici cipriotii, asa ca nu mai se gasesc covrigii in cozi de caine care erau candva. cu ceva sunt totusi de acord: romanasii nostri viteji si bravi isi fac rau de cap la capitolul furat, cat despre romancute..no comment. de ce totusi cand pleaca valuri romanii afara, mereu ramane faima asta?

Dodo_the_Bird
Active
 
Posts: 14
Joined: Tue Feb 23, 2010 3:51 pm

Re: Ești sigur că vrei să vii în Cipru?

Postby sommerset » Tue Feb 14, 2012 6:35 pm

A reiterat intr`o forma mai romantata, ceea ce s-a scris pe forum de zeci de ori pana acum.

Ciprul din zilele noastre, este o solutie extrema de supravietuire pentru cineva ce alege sa vina ACUM. Cei ce sunt aici de mai multi ani, s-au adaptat si o duc relativ bine.
Locurile de munca disponibile , sunt in marea majoritate locurile de munca pe care nu le vrea nimeni. Unde lumea vine si pleaca, din N motive. Le-am descris aici foarte bine: viewtopic.php?f=40&t=1691&start=10
Ce locuri de munca au fost bune in Cipru, au fost ocupate si cei ce le detin, se tin cu dintii de ele.

Cu toate acestea, nu spun nimenui sa nu-si incerce norocul. Toti cred ca dracu` nu`i asa negru, pana vin aici. Fiecare trebuie sa se arda cu ciorba ca sa sufle si`n iaurt, nu?. Spor !!

sommerset
Active
 
Posts: 19
Joined: Mon Aug 10, 2009 10:30 pm

Re: Ești sigur că vrei să vii în Cipru?

Postby oblio » Tue Feb 14, 2012 6:49 pm

Am facut acest topic "sticky", consider ca este de referinta pentru vremurile actuale.

oblio
Super Moderator
 
Posts: 256
Joined: Fri Dec 08, 2006 5:08 am

Re: Ești sigur că vrei să vii în Cipru?

Postby ionut » Tue Feb 14, 2012 8:59 pm

Cred ca prima postare a lui Johnny Keone ar trebui fi folosita drept prefata a forumului,
astfel incat toti cei care intra pe forum, noi sau vechi, noi-veniti sau cei care avem ani
aici, toate postarile ulterioare acestei declaratii de "stare a natiunii ciprioate" facuta de
un emigrant roman de bun-simt, care nu se sfieste sa se autocritice, nu se sfieste sa-si
judece compatriotii, lasand deoparte pamfletul despre bastinasi care este 100% adevarat
( avand in vedere ca se refera la patroni de hoteluri, printre care as indrazni sa-i adaug pe
cei de restaurante, taverne, spalatorii de masini, case de pariuri, mici afaceri in care nivelul
de cultura nu este neaparat necesar - adica 90% din economia Ciprului) deci toate postarile
ulterioare acesteia sa se raporteze ei(postarii).
Consider ca este cea mai reusita autopsie a mediului de munca cipriot din industria turistica
ciprioata din punctul de vedere a unui emigrant roman intedru.
Si ca o gluma amara referitoare la nivelul lor de cultura:
UN CIPRIOT
De unde esti?
EU
Din Romania
ACELASI CIPRIOT
Si sunteti ortodocsi, ca noi?
EU
Nu, voi sunteti ortodocsi ca noi, avand in vedere ca Biserica noastra
este cea mai mare de rit ortodox pe stil nou
CIPRIOTUL
:|
Lasciate ogne speranza, voi ch'entrate ( a Cipro )
Inferno(Dante)

ionut
Active
 
Posts: 257
Joined: Sun Apr 22, 2007 9:39 am
Location: NICOSIA

Re: Ești sigur că vrei să vii în Cipru?

Postby Johnny Keoni » Tue Feb 14, 2012 10:48 pm

Ţin să vă mulţumesc pentru primirea făcută şi pentru că aţi apreciat atît de pozitiv rîndurile scrise de mine. Mă onorează, sincer. În măsura în care timpul mi-o va permite, am să urmăresc activ acest forum şi voi reveni cu diverse povestioare despre cele trăite pe insulă. Mie îmi erau simpatici ciprioţii care auzind că eşti din România, ţineau neapărat să demonstreze că ne cunosc limba: cefacibine? Ei întrebau, ei răspundeau. :)
Everybody lies. Dr. House nu este decît un personaj imaginar, la fel ca și Batman, Spiderman sau Bugs Bunny. So get over it and start living!

Johnny Keoni
Active
 
Posts: 11
Joined: Mon Feb 13, 2012 6:12 pm
Location: somewhere in Romania

Next

Return to Nightlife and places to see

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron