Cateva intrebari

Aceste mesaje vor fi mutate in curand in categoriile potrivite.

Moderators: bitihacy, clau

Re: Cateva intrebari

Postby longbou » Wed Jun 16, 2010 1:18 am

te referi daca scoti numarul din fata de la masina?
pai politistii nu te vad fara numar?
cel mult poti pune o folie, ca sa faci o treaba romaneasca, dar nu cred ca e nevoie, ca aici se vad politistii cu radarul
Inteleptul nu spune ce stie, iar prostul nu stie ce spune.

longbou
Active
 
Posts: 634
Joined: Thu Aug 20, 2009 3:43 am
Location: Latsia - Nicosia

Re: Cateva intrebari

Postby bogdanbf » Tue Jun 22, 2010 1:42 am

gabyro wrote:...
1. Vreau sa imi schimb permisul romanesc. Am sosit aici de 3 luni. Lucrez intr-un hotel si am cazare tot in acest hotel. Nu am semnat inca vreoun contract. Primesc in fiecare luna stat de plata cu salariul, in care scrie k se plateste asigurarea. Dupa ce mai trec inca 3 luni, imi pot face card cu drept de munca, rezidenta, etc? Cum procedez? Decat ma duc la politie si zic k stau de 6 luni aici?

2. Te ajuta varianta asta: daca esti un sofer profesionist bun cu ani de experienta; inainte sa vii in cipru, sa iti mai iei niste atestate de transport, excavatore, macarale, iar in cipru decat sa dai diferente, k sa fie recunoscute atestatele, nu e o solutie buna sa te indrepti spre un job mai bun si un salariu mai ok, plus k scapi si mai ieftin decat daca le-ai face in cipru.

2. Daca vreau sa imi iau masina, mai trebuie sa astept, sa fac 6 luni apoi imi pot lua, k sa fie pe numele meu?

3. In cipru pt romani(care sunt cu familia aici), daca are servici decat tata, copii pot beneficia de asigurare la medic? sau este obligatoriu sa lucreze ambii parinti?

4. Daca unul dintre parinti nu lucreaza(mama), poate beneficia de asigurare? Daca da, cam cat costa?

5. Pana la ce varsta au copii asigurate servicii medicale gratuite, gen cum e in ro pana la 18 ani

6. Ce conditii trebuie sa am buletin de cipru? Intreb asta k ma gandesc k sa poti cumpara o masina sau sa schimbi permisul iti trebuie si buletin. In cazul meu, daca stau la hotelul unde lucrez si nu am semnat contract,ce trebuie sa fac? Sa ma rog de director sa imi dea voie sa fie adresa din buletin, cea de hotel?


1. Nu trebuie sa astepti inca 3 luni. MErgi la Biroul de emigrari din orasul unde lucrezi/locuiesti. Acolo o sa-ti trebuiasca urmatoarele: formularul pe care ti-l inmaneaza ei, completat de tine si de angajator, 2 foto tip pasaport, numarul de asigurari sociale al tau, numarul de asigurari sociale al companiei, pasaport/buletin copie si original, contract de munca in copie, adeverinta de la Social Insurance cum ca ti se paltesc asigurarile (asta e noua, mie nu mi-au cerut-o, sotiei mele da) si taxa de 8,54 Euro. Copiile NU trebuiesc legalizate.

2. Am la serviciu un coleg care are atestat dobandit in Romania. in Cipru "decat" si l-a preschimbat.

3. Eu mi-am luat o masina in Mai anul asta si nu mi-au cerut foaia galbena, deci teoretic poti sa o rezolvi si maine daca ai bani de masina (ca un mic sfat: nu te du direct la biroul oficial ci mergi la un birou de facut acte. Costa 20 de euro dar nu ai bataie de cap ;) )

4. Copiii sunt inscrisi aici la Biroul de Emigrari? Tatal are contract de munca valid aici pentru macar 6 luni? Deasemenea o sa trebuiasca o hartie cum ca nu mai primeste alcoatie in Romania, dar nu sunt sigur. bitihacy era experta in alocatii :P si paote te lamureste ea.

6. Ca sa cumperi masina nu iti trebuie buletin. Dar daca doresti buletin, iti trebuiesc urmatoarele: yellow slip-ul, certificatul de nastere in original si copie tradusa si legalizata si un formular pe care ti-l dau cei de la Biroul Unic. Evident si o taxa de 9 euro cred...

PS: daca am comis-o pe undeva va rog sa corectati...
Blog de emigrant in Cipru

Ubi bene, ibi patria!

User avatar
bogdanbf
Active
 
Posts: 837
Joined: Mon May 25, 2009 11:30 am
Location: Limasol

Previous

Return to Arhiva mesaje vechi: 2005-2010

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests

cron